Queer Theatre Awards V – Η Ανακοίνωση

«V for Visibility!»

QUEER THEATRE AWARDS V

Επίσημο Event του Athens Pride Week 2016
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κομνηνός
Παρουσιάζουν: Δημήτρης Μακαλιάς και Μίνως Θεοχάρης
Θέατρο Κνωσός | Τρίτη 7 Ιουνίου, 20:30

Τα περήφανα θεατρικά βραβεία της Αθήνας προωθούν για 5η χρονιά την ορατότητα των queer θεματικών και της διαφορετικότητας στο θέατρο. Τα βραβεία αποτελούν επίσημο event του Athens Pride Week, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride.
H φετινή τελετή απονομής θα λάβει χώρα στο ιστορικό Θέατρο Κνωσός, την Τρίτη 7 Ιουνίου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού, με παρουσιαστές το θεατρικό gay ζευγάρι της χρονιάς, Μίνωα Θεοχάρη και Δημήτρη Μακαλιά. Οι αναλυτικές υποψηφιότητες έχουν ανακοινωθεί στον επίσημο ιστότοπο www.gaytheatre.gr .

 

Ο θεσμός
Τα Queer Theatre Awards αγκαλιάζουν κάθε έκφανση του διαφορετικού και του ανατρεπτικού σε ορίζοντα φύλου ή σεξουαλικότητας. Εδώ και πέντε χρόνια αναδεικνύουν τις προσπάθειες για την περήφανη προβολή queer χαρακτήρων και θεματικών στο θέατρο. Μια σημαντική αποστολή, στον απόηχο μιας πρόσφατης δύσκολης χρονικής περιόδου όπου αυτές γίνονταν συχνά στόχος επιθέσεων μίσους, λογοκρισίας και περιθωριοποίησης.

Το θέατρο με LGBTQI/ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακή, Ομοφυλοφιλική, Αμφί, Τρανς, Κουήρ, Ίντερσεξ) θεματολογία και πρωταγωνιστές αποτελεί πάντα μια πράξη επαναστατική, επειδή προκαλεί την παγιωμένη αντίληψη για το κοινωνικό φύλο και προβάλλει την ελευθερία αυτοπροσδιορισμού στην εικόνα και την ερωτική επιθυμία. Για αυτό το λόγο αξίζει ακόμα περισσότερο σήμερα να δοθεί ορατότητα σε όλες τις αξιόλογες προσπάθειες γύρω από αυτό.

 

13293191_271839846536882_909506930_n

 

Η Απονομή
Η τελετή απονομής μετακομίζει φέτος στην ιστορική θεατρική σκηνή του Θεάτρου Κνωσός στην Πλατεία Αμερικής. Τη σκηνοθεσία επιμελείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Δημήτρης Κομνηνός (Fucking Games, Φαλακρή Τραγουδίστρια, FiT, Αμήν). Στη σκηνή επιστρέφει μετά το εκρηκτικό περσινό της ντεμπούτο η δημοφιλής drag queen Φιλοθέη με τις συνεργάτιδες της, Chraja και Holly Grace, για μια σειρά από φαντασμαγορικά drag show αφιερωμένα στα musicals της χρονιάς. Λαμπεροί παρουσιαστές της βραδιάς θα είναι οι ηθοποιοί Μίνως Θεοχάρης και Δημήτρης Μακαλιάς, το θεατρικό gay ζευγάρι της χρονιάς από την επιτυχημένη παράσταση «Smiley».

Την Τρίτη 7 Ιουνίου θα ανακοινωθούν ποιες φετινές παραγωγές θα μπουν στην οικογένεια των βραβευμένων περήφανων queer παραστάσεων, όπως τα «Bent», «ο Μικρός Εγώ», «Blue Devils of Tennessee» και τα περσινά «Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» (Καλύτερη Παράσταση) και «Πρισίλλα η Βασίλισσα της Ερήμου» (Περήφανη Παράσταση).

 

queens2

 

 

Οι Φετινές Υποψηφιότητες
Η δεκάδα των υποψήφιων παραστάσεων για τα δυο μεγάλα βραβεία δίνουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα του φετινού πλούσιου ρεπερτορίου. Ξεχώρισαν εντυπωσιακές παραγωγές διάσημων musical, μοντέρνες δραματοποιήσεις σημαντικών έργων της διεθνούς queer λογοτεχνίας και μια πληθώρα από νέα ελληνικά έργα. Ανάμεσα στις παραστάσεις με σημαντικές υποψηφιότητες, τα «Οι Αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες», «Victor/Victoria», «Γιορτή», «Happy Ντεθ Day», «Ο Κύριος του Τζακ», «Μηχανικοί Καταρράκτες», «Ντε Σαντ στη Ζυστίν», «Περί Φύσεως», «Σκοτεινή Πέτρα», «Smiley», «Συνέβη σε Χάλκινη Άμμο» και «Την Λένε Εύα».

Διαβάστε αναλυτικά τους υποψήφιους ανά κατηγορία.

Οι υποψηφιότητες και οι νικητές αποφασίζονται από τετραμελή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους διοργανωτές των βραβείων, τον θεατρικό συντάκτη Μανώλη Βαμβούνη και τον σκηνοθέτη Μενέλα Σιαφάκα, τον managing director του περιοδικού Antivirus Γιάννη Παπαγιαννόπουλο και τον Ραφαήλ Μπιλίδα από την οργανωτική επιτροπή του Athens Pride. Οι εκπρόσωποι του Athens Pride βραβεύουν την Περήφανη Παράσταση της Χρονιάς, η οποία υποστηρίζει το μήνυμα και την αποστολή του Pride. Το βραβείο κοινού ψηφίζεται από τους αναγνώστες του περιοδικού Antivirus μέσα από ανοιχτή ψηφοφορία στο link http://bit.ly/vraveiokoinou2016 από τις 24 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστορία του θεσμού και τους προηγούμενους νικητές στον ανανεωμένο ιστότοπο www.gaytheatre.gr και να ενημερώνονται για τις παραστάσεις queer θεάτρου μεσα στη χρονιά από τη σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/qtheatreawards .

Queer Theatre Awards V
Τρίτη 7 Ιουνίου, 20:30

Θέατρο Κνωσός
Κνωσού 11 & Πατησίων 195 – Πλατεία Αμερικής , 11253, Αθήνα
Τηλ: 2108677070 http://www.theatroknossos.gr/

Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου
Για προσκλήσεις επικοινωνήστε στο email Menelas74@gmail.com
Website: http://gaytheatre.gr/
Ψηφοφορία Κοινού: http://bit.ly/vraveiokoinou2016
Facebook: www.facebook.com/qtheatreawards 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κομνηνός
Παρουσιάζουν: Μίνως Θεοχάρης, Δημήτρης Μακαλιάς
Κείμενα: Μανώλης Βαμβούνης
Drag Performance: Φιλοθέη, Chraja, Holly Grace
Στο πιάνο ο Σπύρος Παρασκευάκος
Φωτογράφοι: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ, Νίκος Κατσαρός
Σχεδιασμός website: Ars Digitalis – arsdigitalis.co.uk
Γραφιστική επιμέλεια-ταυτότητα: Madeleine Θεοφιλοπούλου
Οργάνωση Παραγωγής: Μενέλας Σιαφάκας, Μανώλης Βαμβούνης

Τα βραβεία φιλοτεχνούνται από τον εικαστικό Μορφέα Παπουτσάκη

Κριτική Επιτροπή: Μανώλης Βαμβούνης (θεατρικός συντάκτης, gkoultoura.gr, Περιοδικό Antivirus), Μενέλας Σιαφάκας (σκηνοθέτης, gitv.gr), Γιάννης Παπαγιαννόπουλος (Managing Director Περιοδικό Antivirus, Athens Pride), Ραφαήλ Μπιλίδας (Athens Pride)

Email επικοινωνίας: Menelas74@gmail.com